Светът отдава почит на бразилската легенда на футбола Пеле, който почина

...
Светът отдава почит на бразилската легенда на футбола Пеле, който почина
Коментари Харесай

Светът отдава почит на Пеле

Светът отдава почит на бразилската легенда на футбола Пеле, който умря на 82-годишна възраст. Един от най-великите футболисти на всички времена, Пеле поделя върха във безконечната класация по най-вече голове за Селесао с Неймас – и двамата с по 77 попадения. Той е единственият троент международен първенец и е избран за „ Играч на века “ през 2000 година. Бразилия разгласи тридневен печал, а клубът му Сантос – 7-дневен печал.

Поклонението на най-великия футболист на всички времена ще се организира на стадион " Урбано Калдейра " в понеделник, 2-ри януари.

След това ще има погребална върволица по улиците на града преди частна погребална гала на 3-ти в Сантос, където той игра по-голямата част от кариерата си, заяви някогашният му клуб.

Паметниците в Рио де Жанейро и стадионът " Сантос " светят в чест на Пеле след неговата кончина. Статуята на Христос Спасител е осветена с национални цветове в зелено и жълто. Стадионът " Маракана ", домът на бразилския народен тим, също е осветлен. Стадионът на " Сантос ", тимът, за който Пеле е играл по време на кариерата си, притегли тълпи, размахващи цветовете на клуба.

В Лондон арката на стадион " Уембли " също беше осветена в жълто и зелено - цветовете на Бразилия - в символ на респект към Пеле. Пеле ще бъде запомнен и с живота си отвън терена, с това, че надвиши границите на футбола и се трансформира евентуално в най-известния човек на Земята.

И в Ню Йорк последователите на суперзвездата на международния футбол Пеле реагираха на новината за гибелта, разяснявайки какъв брой огромно въздействие е имал той.

 
Израснах, играейки футбол, и първият, за който съм чул, е бразилската легенда. Той промени тази игра. Той я докара до това, което е. А по-късно пристигнаха момчета като Роналдо, Меси, които без значение какъв брой надалеч стигат, постоянно са сравнявани с него. Тъжно е, че той умря.
Джонатан Перес, футболен почитател
Опустошителната вест. Какъв по-добър метод да го почета от това да направя да обрисувам Пеле? Това е прочувствено и всички го чакаха. Но аз съм доста печален, че нямах опция да се срещна с него, да го видя онлайн.
Амир Русейн, художник

Пеле беше почитана спортна фигура. Той се усещаше толкоз комфортно в общуването с държавни глави и звезди, колкото и в избягването на бранители, и оказа въздействие в столиците на всички континенти. Като един от най-разпознаваемите спортисти в света, той разбираше силата на спорта да сплотява хората, написа някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама.

Когато Пеле играе за Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига в интервала 1975-77 година, той спомага за възхода на футбола в Съединени американски щати, което води до семейството на страната на Световната купа през 1994 година

ФИФА разгласи Пеле " вечен ". Той беше в действителност забележителна персона - на терена и отвън него, съобщи членът на Съвета на ФИФА Сунил Гулати, някогашен президент на Футболната федерация на Съединени американски щати. Светът изгуби състезател, който се случва един път в живота и който оставя извънредно завещание.
Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че " в никакъв случай не е имало различен номер 10 като него ". Кабинетът на отиващия си бразилски президент Жаир Болсонаро отдаде респект на Пеле с изказване, в което го назова " един от най-великите спортисти на всички времена ". Кабинетът окачестви Пеле като " популярен жител и родолюбец ".

Международният олимпийски комитет съобщи, че с кончината на футболната легенда Пеле светът е изгубил велика спортна икона. Повечето модерни футболни звезди също уважиха Пеле. Той си отиде, само че магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН, написаха някои от тях.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР